Kek yapmak çok basit gibi görünse de, çoğu insan kek yaparken sorunlarla karşılaşır. Kek kabarmaz, kalıptan çıkmaz, içi pişmez, dışı yanar, pişse de sert olur veya hamur olur. Bunun gibi sorunlar kek yapan bir çok insanın başına gelmiştir. Bu sorunların hiçbiriyle bir daha karşılaşmamanız için gereken tüm detayları sizler için hazırladım. Tüm detayları ve kek yapmanın adımlarını öğrenmeye hazır mısınız?
- İlk adım bütün malzemeler oda sıcaklığında (20-22 °C) olmalıdır. Çünkü oda sıcaklığında olmazsa, kekiniz istediğiniz gibi kıvam alamayacağı için istediğiniz gibi kabarmayacaktır ve unu ilave edince topaklanmalara sebep olabilir.
- Mümkünse mutfak terazisi kullanılarak tarifler gram ve mililitreye uyumlu yapılmalıdır. tarifi denedim ama aynısı olmadı gibi sorunlar buna dikkat edilmeden yapılan keklerde yaşanır.
- Yumurtanın beyazı ve sarısı ayrılarak, beyazlar köpük gibi olana kadar, sarısı da beyaza yakın bir renk alana kadar toz şekerle daima aynı önde çırpılır. Yumurtanın çırpılmış olması kek hamurunda havayı tutar. Ne kadar çok çırpılırsa, kek o kadar daha çok kabarır. Yumurtalar tek kapta birleştirilir.
- Diğer sıvı malzemeler de yumurtaların içerisine eklenir. Yavaşça ve aynı yönde karıştırılır. Yumurtaların kabarmasını söndürmemeye dikkat edilir.
- Tarifteki bütün toz malzemelerin hepsi en az iki kere elenir. Sıvı karışıma eklenirken yavaşça, daima aynı yönde karıştırılır. Unu çırpıyım daha kolay olur demeyin. Havalı kekinizin havasını bir güzel söndürmüş olursunuz.
- Damla çikolata, kuru meyve, yaş meyve gibi malzemeler eklemek isterseniz en son aşamada ve çok karıştırmadan yapmalısınız. Kuru ve yaş meyveyi eklemeden önce una bulamanız gerektiğini de lütfen unutmayın.
- Tepsinize veya kalıbınıza fırça yardımı ile bir miktar yağ sürün.
- Hazırladığınız kek hamurunu zaman kaybetmeden kalıba dökün ve bir kaç kez tezgaha vurun ki hava kabarcıklarını söndürsün ve kekiniz piştiğinde boşluklar oluşmasın.
- Yumuşak bir kek olsun istiyorsanız kekinizi fırın soğukken içine koymalı ve o şekilde çalıştırmalısınız.
- Kek pişerken fırının kapağı açılmamalıdır. Ancak kekinizin iyice kabardığını gördüyseniz ve piştiğine eminseniz kapağı açarak bir kürdan veya çöp şiş ile kekinizi kontrol edebilirsiniz. Eğer hamur parçası yapışmamış ise kekiniz pişmiş demektir.
- Kekiniz 10-15 dakika kadar fırının içerisinde beklemesi kıvamının daha güzel olmasını sağlar.
- Kalıptan çıkarmadan önce kekin kenarlarını bir bıçak veya spatula ile açabilir veya kalıbın tersine nemli bir bez örtebilirsiniz.
Harika kek yapmak artık çok kolay.
Son yorumlar